Mange navne for den samme slags plan
BR18-vejledningen bruger betegnelsen pladsfordelingsplan. Reglerne gælder også tilsvarende planer med andre navne: en inventaropstillingsplan, som bruges fx i butikker og biografer med fast inventar, og en flugtvejsplan, som bruges fx på skoler og kontorer til at vise flugtvejene ud af bygningen.
Hvornår skal planen hænge?
Er et lokale indrettet til flere end 150 personer, men bruges det af højst 150 ved et bestemt arrangement, kan det bruges uden pladsfordelingsplan.
- Forsamlingslokaler, butikker, biografer og lignende til flere end 150 personer: En godkendt pladsfordelingsplan eller inventaropstillingsplan skal hænge et let tilgængeligt og synligt sted for publikum (BR18 § 148, nr. 5).
- Fællesområder til flere end 150 personer i fx skoler, hoteller, kollegier og plejeinstitutioner er også omfattet.
- Undervisningsafsnit til flere end 150 personer i alt: En brand- og evakueringsplan og en brand- og evakueringsinstruks skal hænge centralt i gangarealerne eller ved adgangsvejene.
Hvad skal planen vise?
En brand- og evakueringsplan for et undervisningsafsnit skal desuden vise gangarealer, flugtveje til trapper eller det fri og samlingspunktet. Den skal udarbejdes af en certificeret brandrådgiver og have dennes godkendelsespåtegning.
Planerne udføres efter BR18-vejledningens kapitel 29 om dokumentation af brandforhold. Ifølge den skal en pladsfordelingsplan også vise flugtvejsarmaturer, slangevinder, håndslukningsudstyr, alarm- eller varslingstryk og stedet, hvor planen hænger. Bilag 13 til vejledningen har signaturer og eksempler, der kan bruges.
- alt fast opstillet inventar
- flugtvejspassager, der fører til udgange, med deres bredde
- eventuelle funktionsområder, fx scene, dansegulv eller bar
- det største antal personer for hele lokalet og for de enkelte områder
Hvem godkender pladsfordelingsplanen?
En pladsfordelingsplan skal godkendes af kommunen eller af en certificeret rådgiver. Der skal være en plan for hver opstilling af borde, stole og funktionsområder, I vil bruge.
Ved midlertidige opstillinger, fx et forsamlingstelt eller en fest i en hal, skal planen laves efter BR18-vejledningens bilag 11c om pladsfordelingsplaner ved midlertidige opstillinger. Borde og stole, der stilles op udendørs i det fri, kræver ingen pladsfordelingsplan.
Opstillingen skal passe med planen
Et forsamlingslokale kan godt have flere pladsfordelingsplaner, fx én til koncert og én til spisning. Kun planen for det aktuelle arrangement skal hænge. Stole, borde, barrierer og de frie flugtvejspassager skal stå præcis, som den viser.
Den driftsansvarlige skal sørge for, at der ikke lukkes flere personer ind, end lokalet er godkendt til. Eftersynet før brug skrives i driftsjournalen.
Ældre godkendte planer
Eksisterende forsamlingslokaler, hvor kommunen eller beredskabet tidligere har godkendt personantal og planer, kan fortsat bruges efter de godkendelser. Ændres lokalet eller opstillingen, skal den nye vejledning følges.
Gem dokumentationen i Tilsynlog
Tilsynlog kan minde om eftersynet af lokalet før brug og mindst hver måned med punkter for flugtveje, opslag og opstilling efter pladsfordelingsplanen. Et foto af den ophængte plan kan gemmes under Dokumenter.
Læs også
Brandsikring
Test røgalarmen, og reagér på dens bip
En røgalarm kan kun advare dig, når den virker. Test den mindst én gang om året, reagér på opmærksomhedsbip, og følg altid anvisningen for den konkrete alarm.
Spørgsmål og svar
Skal vores forsamlingshus have en pladsfordelingsplan?
Ja, hvis lokalet er indrettet til og bruges af flere end 150 personer. Bruges det ved et arrangement af højst 150 personer, kræves planen ikke til det arrangement.
Er en flugtvejsplan og en pladsfordelingsplan det samme?
Reglerne for pladsfordelingsplaner gælder også for flugtvejsplaner og inventaropstillingsplaner. Navnet afhænger af, hvad bygningen bruges til.
Må vi stille bordene anderledes end på planen?
Nej. Opstillingen skal passe med den plan, der hænger. Har I brug for en anden opstilling, skal der være en godkendt plan til den.
Hvem godkender en pladsfordelingsplan?
Kommunen eller en certificeret rådgiver. Planer, der tidligere er godkendt af myndighederne eller en certificeret rådgiver, kan bruges uden ny godkendelse, så længe lokalet bruges som godkendt.
Kilder
- BR18-vejledning kapitel 7: Drift, kontrol og vedligehold, version 1.1Afsnit 7.3.8.9.1 om brand- og evakueringsplaner og 7.3.8.10.1–7.3.8.10.3 om personbelastning og pladsfordelingsplaner. Læst 8. oktober 2026.
- Bygningsreglementet § 137–147: Drift, kontrol og vedligeholdBygningsafsnit med særlige driftsmæssige anvendelser (§ 147). Læst 8. oktober 2026.
- BR18-vejledning kapitel 29: Dokumentation af brandforholdAfsnit 2.2.2.1 om hvad pladsfordelingsplaner og inventaropstillingsplaner skal vise. Læst 8. oktober 2026.
- BR18-vejledning bilag 11c: Pladsfordelingsplaner ved midlertidige opstillingerGodkendelse af kommunen eller en certificeret rådgiver og undtagelsen for opstillinger i det fri. Læst 8. oktober 2026.
Kilderne dokumenterer de konkrete råd ovenfor. Se altid manualen og serviceaftalen for netop dit anlæg.